صفحه اول > مقالات

 

 

بيچاره ويروس‌ها!

 

چه چيزي ويروس نيست؟!

 

بدليل سوء شهرتي که ويروسهاي کامپيوتري کسب کرده‌اند، به آساني هر مشکل کامپيوتري بر گردن ويروسها انداخته مي‌شود. در اين مقاله در ابتدا به بعضي موارد و مشکلات که ممکن است دليلي بغير از ويروس داشته باشند، اشاره مي‌شود:

·   مشکلات سخت‌افزاري: ويروسي وجود ندارد که بتوانند به بعضي از قطعات سخت‌افزاري مانند چيپ‌ها، بردها و مونيتور آسيب برساند.

·   صداي بوق در هنگام راه‌اندازي کامپيوتر بدون تصوير: اين حالت معمولا بدليل يک مشکل سخت‌افزاري در هنگام روند بوت رخ مي‌دهد. به مستندات کامپيوتر خود براي فهميدن معني انواع بوقها در هنگام بوت مراجعه کنيد.

·   کامپيوتر کل ۶۴۰ کيلوبايت اول از حافظه را نشان نمي‌دهد. اين مي‌تواند نشانه ويروس باشد، اما قطعي نيست. بعضي از درايورهاي سخت‌افزار مانند مونيتور يا کارت SCSI ممکن است بخشي از اين قسمت از حافظه را استفاده کنند. به سازنده يا فروشنده کامپيوتر خود مراجعه کنيد تا دليل اين امر را بفهميد.

·   دو برنامه ضدويروس نصب‌شده داريد و يکي از اين دو، ويروسي را گزارش مي‌کند: در حاليکه که اين مي‌تواند نشانه ويروس باشد اما ممکن است امضا يا اثر يکي از اين ضدويروسها در حافظه باشد که توسط ديگري به صورت ويروس تشخيص داده شده است.

·   در حال استفاده از Microsoft Word  هستيد که Word‌ به شما گزارش وجود يک ماکرو در يک فايل را مي‌دهد. به اين معني نيست که ماکرو  ويروس است.

·   يک فايل يا سند خاص را نمي‌توانيد باز کنيد: اين الزاما نشانه وجود ويروس نيست. امتحان کنيد که آيا مي‌توان فايل ديگر يا نسخه پشتيبان همين فايل را باز کرد. اگر بقيه باز مي‌شوند، امکان خراب بودن فايل اوليه وجود دارد.

·   برچسب روي هارد تغيير کرده‌است. هر ديسک اجازه داشتن يک برچسب را دارد. مي‌توانيد توسط DOS يا Windows به يک ديسک برچسبي اختصاص دهيد.

·   هنگام اجراي ScanDisk ، آنتي‌ويروس نورتون يک فعاليت شبه‌ويروسي را گزارش مي‌کند. دو راه حل در پيش‌رو داريد:

o  Auto-Protect نورتون را موقتا غيرفعال کنيد و ScanDisk را اجرا کنيد.

o  Optionهاي ScanDisk را در هنگام اجرا تغيير دهيد.

در حقيقت، موارد فوق تنها چند مورد از تصورات اشتباه در مورد ويروس‌هاست.

 

 

تصورات غلط

در مورد تصورات غلطي که در مورد ويروسها وجود دارد، داستانها و اتفاقات جالبي وجود دارد. جالب اينجاست که افراد زيادي نيز هستند که با اينکه اطلاعات زياد و يا صحيحي راجع به ويروسها ندارند، ولي خود به گونه ديگري فکر مي‌کنند و به اين ترتيب به خود اجازه اظهار نظر در اين مورد را مي‌دهند. اين افراد دچار سندرمي به نام False Authority يا اعتبار کاذب هستند.

ولفگانگ استيلر که بعنوان يک متخصص ويروس بصورت بين‌المللي مطرح است، و نويسنده برنامه ضدويروس Integrity Master است مي‌گويد: امروزه خبرگان امنيت کامپيوتر – افرادي که لايق اين عنوان هستند- تمايل به داشتن يک زمينه خوب از نحوه عمل ويروسها دارند و مي‌توانند نصايح خوبي در اين زمينه ارائه دهند. اما هنگامي که از وي درباره صاحب‌نظران ويروس پرسيده مي‌شود، او کلمات خود را بدقت و با احتياط کامل انتخاب مي‌کند.

استيلر مي‌گويد اين افراد نسبت به مردم عادي درک بيشتري از ويروس‌ها دارند. او اضافه مي‌کند: بعضي ادعا مي‌کنند که اين افراد بدرستي ويروسها را مي‌شناسند، اما تعدادي را ديده‌ام که هيچي نمي‌دانند يا حتي بدتر، دچار تصور غلطي از ويروس هستند. با توجه به اين نکته که آنان متخصصان امنيت کامپيوتر هستند، تصورات غلطشان بار منفي بيشتري  نسبت به مردم عادي دارد. گفتار و نظرهاي اشتباه، زماني که از زبان اين افراد شنيده مي‌شوند، نتايج زيانبارتري دارند.

افرادي که عناوين شغلي مرتبطي نيز ندارند، گاهي دچار سندرم اعتبار کاذب هستند. براي مثال يک کاربر که به ويروس برمي‌خورد، ممکن است براي فهميدن نحوه مقابله با آن به هرکسي مراجعه کند. در چنين شرايط شخص پاسخگو ممکن است تا درجه متخصص رسمي ويروس نيز ارتقاء يابد!!

دونتمن مي‌گويد شغل يک ويراستار مجله کامپيوتر ايجاب مي‌کند که وي در مورد خيلي چيزها مقدار کمي بداند. او گستره وسيعي از دانش با عمق کم در اختيار دارد، مگر در چند مورد خاص!

او اضافه ميکند گزارشگران و ويراستاران صنعت کامپيوتر مي‌توانند بخويي صحبت‌کنند و بنويسند. اگر شما بتوانيد در مورد يک موضوع، حتي اگر در مورد آن چيزي ندانيد، تعابير خوبي بيان کنيد، شانس خود را براي اين که متخصص در آن زمينه شناخته شويد بالا برده‌ايد، مخصوصا توسط افرادي که در مورد آن موضوع هيچ‌چيز نمي‌دانند.

سندرم اعتبار کاذب دو ميل مهم را در فرد برمي‌انگيزد. اول اينکه فرد واقعا دوست دارد که به ديگران کمک کند؛ و ديگر اينکه دوست دارد بر کامپيوتر احساس کنترل داشته باشد. و اين دو گرايش باعث تاثيرپذيري فرد در مقابل اين سندرم مي‌شود.

مارچلو، يک کاربر معمولي  که يک ايميل دروغين دريافت کرد، پيامي روي CompuServe فرستاد و به کاربران هشدار داد که هر پيامي که در عنوانش عبارت “Good Times” را دارد، باز نکنند (مبادا که به چيني ويروسي آلوده شوند). بطرز مضحکي مارچلو از عبارت “Good Times” در عنوان پيام هشدارهنده خود استفاده کرده بود!!!

يک متخصص ويروس به شوخي يک پيام براي مارچلو فرستاد و به او گفت که آلوده کردن کامپيوتر ديگران با ويروس Good Times‌ را متوقف کند. مارچلو وقتي از جزئيات نامه دروغين مطلع شد، پاسخ داد از کمک شما متشکرم. متاسفم، من گول خورده بودم. اما بهرحال من نگران کامپيوتر و شغلم بودم

نتيجه گيري

هدف از اين مقاله تغيير عقايد شما درباره افسانه‌هايي که در مورد ويروس‌ها شنيده‌ايد، نيست. بلکه از شما مي‌خواهيم پرسشهاي خود را از افرادي بپرسيد که در زمينه ويروسهاي کامپيوتر صاحب تخصص و آگاهي هستند. به اين ترتيب مي‌توان از کوري عصاکش کور دگر شود جلوگيري کرد و از تعداد افرادي که تمام خرافه‌ها راجع به ويروسها را باور دارند، کاست.

بطور خلاصه:

·   بيشتر افراد دانش و تخصص بسيار کمي در زمينه ويروسهاي کامپيوتري دارند.

·   افراد با دانش کم اغلب به سندرم اعتبار کاذب دچار مي‌شوند.

·   سندرم اعتبار کاذب معمولا به شيوع ترس و خرافات در مورد ويروسهاي کامپيوتر مي‌انجامد.

دوتمن به بهترين نحو جمع‌بندي مي‌کند: اگر انسانها احتياط بيشتري در مورد اينکه به چه کسي و چگونه و تا چه حدي اعتماد کنند، بخرج ميدادند، ما بعنوان انجمن متخصصان  بيشتر مي‌دانستيم و بهتر شناخته مي‌شديم. بنابراني مسيرهاي کمتري به سمت اطلاعات بد يا غيرموثق پديد مي‌آمد.